Exsion ondersteunt multi-tenant architectuur voor NAV

Exsion ondersteunt multi-tenant architectuur voor NAV

De laatste versies van NAV kunnen ingericht worden als een multi-tenant omgeving. Tenant bekent huurder. Dit concept komt voort uit het cloud denken. Je verhuurt je applicatie voor een prijs per maand. De huurder gebruikt de logica en stopt zijn gegevens in een “eigen” database. Het voordeel voor de verhuurder is dat hij voor al zijn huurders de applicatielogica maar één keer hoeft te up daten en dat hij de databases voor de gegevens kan schalen op meerdere servers. Dat scheelt weer in de kosten en maakt de omgeving schaalbaar. Het nadeel voor de huurder is dat maar zeer beperkt wijzigingen mogelijk zijn. 

Veel cloud applicaties hebben deze architectuur. NAV is multi tenant sinds 2013 R2. De verandering betekent voor Exsion dat niet alleen op database niveau tabellen zitten die van belang zijn voor het maken van rapporten maar ook op de applicatie laag. De tabellen uit applicatie database en de database met de bedrijfsgegevens moeten gecombineerd worden om de gebruiker uiteindelijk hetzelfde gemak te geven bij het maken van rapporten, die hij/zij gewend is. Exsion doet dit nu op een slimme manier. 

Daarnaast is Exsion aangepast om de gebruiker de mogelijkheid  te geven van welke tenant de gegevens opgehaald moeten worden. Het is ook mogelijk om van verschillende tenants gegevens met elkaar te combineren. Dit is een groot voordeel als een bedrijf ervoor gekozen heeft om voor groepen bedrijven verschillende tenants te gebruiken. Op deze manier heb je geen datawarehouse nodig om je gegevens samen te stellen. 

NAV solutions centres die hun add-on in de cloud willen aanbieden, kunnen nu ook zonder problemen Exsion Reporting draaien voor hun tenants.